Köpguide

Att köpa en bostad på Cypern är inte speciellt komplicerat och köpprocessen liknar på många sätt den vi är vana med hemma i Sverige. Det finns dock en del skillnader, därför är det viktigt att anlita rätt hjälp när du genomför din affär. I alla fastighetsaffärer företräds köparen av ett juridiskt ombud som finns där för att kontrollera om det finns problem med fastigheten du ska köpa. Du väljer själv ditt juridiska ombud. För att få äga en bostad på Cypern måste du ha ett tillstånd från myndigheterna. Detta är något som ditt juridiska ombud kan ordna och tjänsten brukar ingå i deras arvode. Allt du behöver göra är att tillhandahålla ett utdrag ur belastningsregistret från landet du är skriven i. När tillståndet väl är säkrat är det dags att ta en titt på de fastigheter som Norra Cypern har att bjuda på.

Här ser ni skillnaden mellan att köpa fastighet i Sverige gentemot på Norra Cypern

  • På Cypern köper du till så kallat accepterat pris. Accepterat pris är det begärda priset eller ett pris som förhandlas fram
  • Budgivningar är ovanliga men kan förekomma i vissa fall

Kostnader vid köp av hus eller lägenhet i Norra Cypern

Att köpa lägenhet och hus på Norra Cypern är enkelt och väldigt säkert. Du är dessutom garanterad att få en egen lagfart på din fastighet som bevisar ditt ägandeskap. När du kommit överens med säljaren om ett pris betalar du en depositionsavgift för att säkra köpet. Depositionen finns på det juridiska ombudets konto tills köpekontraktet är påskrivet och hela köpeskillingen är betald. Depositionens storlek bestäms av det slutgiltiga försäljningspriset. Utöver köpeskillingen betalar du som förstagångsköpare också skatter på sammanlagt 8,5 %. Dessa procent är uppdelade på 0,5 % i stämpelskatt, 3 % i lagfartsskatt och 5 % i moms. Stämpelskatten betalas 14 dagar efter kontraktsskrivningen. De övriga skatterna betalas i samband med att lagfarten överförs i ditt namn.

Prisläget på Norra Cypern

Fastighetsmarknaden på Norra Cypern är väldigt fördelaktig för utländska köpare. Priserna är låga vilket gör att du som köpare får mycket för dina pengar. Speciellt bra priser hittas på den norra delen av ön som fram tills nu varit relativt oexploaterad. Idag utvecklas området och det byggs många nya bostäder. Detta ger köpare möjlighet att köpa så kallade off-plan fastigheter. Det innebär att du köper en del i en fastighet eller en hel fastighet innan den har byggts upp. Eftersom byggarna letar efter investerare för att kunna finansiera bygget erbjuder de oftast specialpriser till de kunder som köper på detta sätt. Är du med från början av ett projekt får du alltså din bostad till ett lägre pris. På ön råder också ett väldigt fördelaktigt skatteklimat. Detta i kombination med de låga fastighetspriserna gör ett fastighetsköp på Norra Cypern är en bra investering för dig som väljer att satsa på ett härligt utlandsboende.